Anbefaling,  Moderne Stofbleer,  Nyfødt,  Stofbleer 101

Moderne stof til en nyfødt

Det er vitterligt en jungle at sætte sig ind i den moderne stofbleverden. Når man så oven i købet er førstegangs mor, så ved man ikke, hvad man skal forvente. Jeg ville virkelig gerne bruge stof så hurtigt som muligt til Kresten, men samtidig ville jeg gerne primært have OneSize bleer. Det kunne jeg læse mig til, ikke helt ville være muligt og slet ikke, hvis man fik sig en lille størrelse. Tanken om uldbukser og lanolin virkede overvældende, og hvis jeg skulle købe ene All-in-One (AIO) bleer til en nyfødt, så ville pengene hurtigt løbe op. Samtidig havde jeg svært ved at overskue alle de forskellige mærker og deres forskellige systemer. Jeg tyede til YouTube, hvor jeg fandt en masse gode anmeldelser af mærket Thirsties og deres Duo Wrap system. I det følgende vil jeg beskrive de forskellige bleer og systemer, vi har prøvet af.

All in Two

Thirsties Duo Wrap et såkaldt All-in-Two system (AI2), hvor man har en skal eller et cover, som man så putter noget absorberende ind i. Jeg tænker, at alle mærker har deres egen udgave af dette system. Thirsties Duo Wraps kommer i to størrelser, hvor størrelse 1 dækker 3-8 kg, og derfor anses for at kunne bruges til en nyfødt. Thirsties har så deres forskellige Duo Inserts, som er det, de sælger til at putte i deres covers. De har også en Newborn Fitted, som er deres formsyede til nyfødte, som man ville kunne komme i et cover, men der ville man formentlig skulle bruge en str. 2 Duo Wrap. Herunder ses et billede af min søn i en Duo Wrap med indlæg i, hvor han er 5 dage gammel og nok lige over 3 kg. Man kan også bruge prefolds i et cover, som man så enten bare folder og lægger i bleen som et indlæg, eller man binder det omkring babyen og fæstner den på en eller anden måde. Det kan være med en Snappi eller en gammeldags sikkerhedsnål. Det sidste ville jeg dog så vidt muligt undgå at komme i nærheden af min baby, fordi jeg er en fumlefinger.

En klar fordel, ved et AI2-system er, at man kan nøjes med at skifte det absorberende, når der kun er tis i bleen. På den måde genbruges coveret 3-4 gange. Det gør systemet mere økonomisk, fordi de absorberende indlæg ofte er billigere og en AIO er dyr og kan kun bruges en gang inden vask. Sjovt nok.

 

Jeg syntes, det så meget voldsomt ud på den lille mand, men det var en sejr for mig at få ham i den, fordi det var et skridt nærmere en hverdag med moderne stofbleer. Jeg vil ikke sige, at det var perfekt, for vi havde nogle uheld med lækage – ikke afføring, men tis fra benåbningerne. Men han havde også lidt kyllingeben på det tidspunkt 🙂 og jeg kan ikke garantere, at nybegynderen her ikke havde lidt problemer med at få dem sat helt rigtigt. Jeg var dog stædig og blev ved med at bruge dem og lærte af mine fejl.

Noget af det, Thirsties er kendt for ved deres Duo Wraps er deres “double gussets”. Der er ligesom to kanter ved benåbningen, og det sikrer virkelig bleen i forhold til “blowouts”, hvor der er poop ud af bleen i tøjet og op ad ryggen. Det har vi kun oplevet én gang, og det var tydeligt et fit problem og i øvrigt ikke med en af Thirsties bleer, der har deres “double gussets”.

 

Thirsties har lidt forskellige indlæg til deres Duo Wrap system. Her på billedet ses de løsninger, vi har valgt. Vi har også deres prefolds, men dem har jeg ikke et billede af her. Fra venstre er det deres Natural Duo Insert, som består af et stykke med 100 % økologisk bomuld og et stykke med deres hamp blanding (55% hamp og 45% økologisk bomuld). I midten ses deres almindelige Duo Insert, der består af et stykke mikrofleece og et stykke med deres hamp blanding. Begge er godt sugende, dog er microfleecen lidt mindre end den økologiske, da den ikke holder så meget væske. Til gengæld har den en “stay dry” effekt, som holder babys hud mere tør. Til sidst boosetede vi begge indlæg med et løst hamp indlæg.

All in One

På billedet her ses Kresten i en af Thirsties almindelige Newborn AIO’s. Den har microfleece yderst på den tunge, der sidder fast inden i den, og dermed den såkalte “stay dry” effekt mod babys hud. Der er dog også nogle babyer, der ikke kan tåle dette, fordi de ikke tåler andet end naturmaterialer mod huden. En ulempe ved mikrofleece er, som nævnt, at det ikke er særligt absorberende og det var også en af grundene til, at den aldrig rigtigt kom til at fungere herhjemme. Den sugede simpelthen ikke nok til vores lille fyr, der kunne levere nogle ordentlige tissetåre med stort tryk på strålen. Så det er nok den ble, vi har haft flest uheld med. Jeg kunne ellers godt lide velcrolukningen på den.

 

Til slut vil jeg vise deres Natural Newborn AIO, som jeg syntes var helt vildt lækker mod Krestens hud. Den var dog ikke rigtigt pengene værd, når man tænker på, hvor kort tid, han kunne passe den. Ifølge Thirsties går den fra 2-6 kg. Kresten var ude af den inden han ramte 6 kg, fordi den simpelthen ikke kunne følge med til hans store tissetåre og det giver ingen mening at booste den.

Hvad vi gjorde

Vi brugte en blanding af stofbleer og engangsbleer, hvor vi nok brugte klart flest engangsbleer. Det er der flere grunde til. Den åbenlyse grund er, at det bare er overvældende at blive forældre for første gang. Der er så mange andre ting, man skal lære at forholde sig til. Som kvinde er man desuden fyldt med en masse hormoner, som gør selv de mindste ting helt uoverskuelige uanset, hvor forberedt man er. Det gjorde de i hvert fald for mig. Derudover brugte vi de første 12 dage på at forsøge at få en amning op og køre, der aldrig lykkedes. Det fyldte så meget for os alle tre, at de moderne stofbleer helt ærligt fik laveste prioritet. Min ammehistorie er dog et emne, jeg gerne vil bruge et andet indlæg på at fortælle om. Det vigtigste er bare, at man som kommende stofblemor eller -far husker, at man ikke er fejlet, fordi ens barn får en engangsble på. Der er mange forældre, der kører en blanding af de to og endnu flere, der helt venter med at starte med stof indtil deres baby er stor nok til OneSize bleer. Der er så mange dumme ting, man kan vælge at slå sig selv i hovedet med som forælder, men det her behøver på ingen måde at være en af dem.

Min anbefaling

For at opsummere, så har jeg prøvet lidt af hvert til en nyfødt, men langt fra det hele. Der er klart nogle andre ting, jeg har lyst til at prøve næste gang, jeg har en nyfødt baby. Jeg vil dog gerne anbefale en eller anden form for AI2 system til en baby. Det behøver ikke lige være Thirsties, da jeg godt er klar over, at det er et lidt dyrere mærke. Man får dog også en rigtig god kvalitet for pengene. At køre rent AIO til en nyfødt virker helt hen i vejret, når man tænker økonomisk især fordi, man virkelig ikke aner, hvor lille eller stor en baby, man får.

Står du og skal være forælder for første gang lige om lidt og er interesseret i moderne stofbleer. Så gør, hvad jeg gjorde og søg viden enten på youtube eller google. Der er meget information at hente derude og især, hvis man ikke har noget imod, at det foregår på engelsk. Det vigtigste udgangspunkt må være, at man gør op med sig selv, hvorfor man ønsker at bruge moderne stofbleer. Er det for at spare penge, for at være god mod miljøet, fordi man ønsker økologi eller fordi man ikke ønsker at putte sit barn i en engangsble med uønsket kemi? For der findes bletyper, der passer til alle formål. Derudover vil jeg også foreslå, at man undersøger mulighederne for at leje en nyfødt pakke. Det kan man nemlig flere steder og det er en smart måde at få prøvet lidt forskellige bletyper uden at lægge for mange penge. Det var bare ikke en mulighed her, fordi min mand ikke var så meget for tanken om brugte bleer og det var et veto, han fik lov at få.

Til slut vil jeg ønske dig al muligt held på dit kommende eventyr i den store stofbleverden. Men pas på, det kan være en smule vanedannende! 

Links

2+

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *