Moderne Stofbleer,  Stofbleer 101

Hvorfor vælge moderne stofbleer?

Før jeg begynder på dette indlæg, vil jeg gerne understrege, at jeg ikke er andet end en mor, der forsøger at gøre det bedste for mit barn. Jeg er ikke uddannet indenfor et fag, der gør mig professionel i det her, men jeg søger viden og er også åben overfor ny information. Jeg vil også gerne sætte en stor streg under, at jeg ikke synes, der er noget, der er rigtigt eller forkert. Det allervigtigste er, at man som familie gør det, der fungerer for en. Hvis det er engangsbleer, så er det selvfølgelig helt i orden. Hvis det er en blanding, så er det også helt ok. Men hvis man overvejer stofbleer på den ene eller den anden måde, så er det her indlæg måske et godt sted at starte. 

Der findes nemlig flere gode grunde til at vælge moderne stofbleer. Det er dog sjældent alle grundene, der betyder lige meget for alle forældre. Jeg tror, at inden man kaster sig ud i projektet, så er det meget vigtigt, at man har gjort op med sig selv, hvorfor man vælger stofbleer. Det gør det nemlig nemmere at vælge, hvilke typer, man køber eller om man i det hele taget køber nyt fremfor brugt. Jeg vil herunder forsøge at beskrive nogle af de vigtigste grunde og til sidst komme ind på, hvorfor vi valgte moderne stofbleer.

Økonomi

Når man begynder at kigge på at købe moderne stofbleer, opdager man hurtigt, at bleerne kan variere meget i prisleje, samt at nogle af bleerne koster flere hundrede kroner. Det er derfor vigtigt, at man overvejer, om man vælger stofbleer, fordi det er en mere økonomisk løsning end engangsbleer. Det kan det nemlig sagtens være. Inden vi går igang med regnestykker, vil jeg nævne, at man ser en tendens til, at børn i stofbleer stopper med at bruge ble fuldtid før end børn, der går i engangsbleer. Dette har formentlig noget at gøre med, at engangsbleerne er så effektive, at barnet ikke når at føle sig våd og derfor ikke af sig selv begynder at føle et behov for at blive blefri. Børn i engangsbleer bruger ble fuldtid til de er ca. 3 år og børn i stof indtil de er 2-2,5 år. Selvfølgelig er der undtagelser.

Der findes forskellige blesystemer indenfor stofverdenen, og vælger man f.eks. en AI2 (all-in-two) løsning, så kan det gøres forholdsvis billigt. Det er nemlig et system, hvor man har et cover eller en skal, der er vandafvisende og så har man forskellige absorberende indlæg, som man kan lægge i. På den måde kan man, så længe det kun er en tisble, genbruge coveret 3-4 gange, inden man smider det til vask. Man har altså 3-4 bleer i et cover og behøver på den måde kun 6 covers til 24 bleskift og hertil 24 indlæg. Her kan man også vælge billigere løsninger som prefolds eller måske gammeldags stofbleer til at putte i coveret. På den måde bliver det meget billigere end, hvis man f.eks. vælger AIO (all-in-one) bleer.

Hvordan bliver det så billigere end engangsbleer? Det første, de fleste siger er, at man jo også skal huske at medregne de flere ture med vaskemaskinen. Men selv medregnet vask, kan stofbleer være billigere. Hvis vi antager, at børn i engangbleer bruger ble til de er tre år med 8 bleskift pr døgn (flere gange i starten og færre mod slutningen), samt at en engangsble koster 1,25 kr/stk. Så bliver det næsten 11.000 kr for tre års forbrug af engangsbleer. Dertil skal der jo så købes bleposer og måske endda medregnes en ekstra skraldepose til restaffald til hustanden, men det lader vi være udenfor ligningen. Man kan købe nye stofbleer til 2 døgnsforbrug og inkl. småting, man har brug for som wetbags for 4-5000 kr. Så er der selvfølgelig vask og vaskemiddel oveni. Hvis vi antager, at det koster 3,8 kr pr vask (inkl. vand, el og vaskemiddel), at der vaskes 4 gange i ugen (ca. hver anden dag) og at barnet bruger ble fuldtid i 2,5 år, så er det 1976 kr oveni. Altså i alt knap 7000 kr i alt for et barn i stofbleer og dermed hele 4000 kr billigere end engangbleerne i sidste ende.

En anden økonomisk fordel ved stofbleerne er, at passer man godt på dem, så kan de genbruges til barn nummer to og tre. På den måde sparer man opstartsudgiften på 5000 kr, og skal kun bruge penge på vask. Selv hvis man tillader 1000 kr ekstra pr barn til at erstatte eventuelt slidte bleer og udstyr hen ad vejen, så er det betydeligt billligere end engangsbleerne. Tre børn i engangsbleer er ca. 33.000 kr i alt, hvor tre børn i stofbleer er ca. 13.000 kr i alt. Tallene er selvfølgelig cirka tal, og der findes engangsbleer, der kan købes billigere end 1,25 kr/stk. I følge min googlesøgning koster de billigste ca. 1 kr/stk, mens de dyreste koster helt op til 3 kr/stk.

Sidst, men ikke mindst, så kan man også vælge at gå på jagt efter brugte stofbleer. Det betyder både, at man selv kan sælge sine brugte stofbleer og få lidt af udgiften igen, men også, at når man starter med stofbleer, så kan man spare mange penge ved at købe brugt. Hvis det er økonomien, der lokker en til at vælge stofbleer, så er det bestemt værd at overveje. 

Prisen for vask inkl. vand og vaskemiddel er fra Pusleriet.

Miljø

Jeg skal gerne være den første til at sige, at beskyttelse af miljøet ikke er det sted, hvor stofbleerne vinder størst. Igen er det nok især, når man bruger bleerne til mere end et barn eller køber bleerne brugt, at det virkelig begynder at gøre en forskel. Desuden er det klart bedst for miljøet, hvis man holder bleerne ude af tørretumbleren, for den sluger strøm. Personligt ville jeg heller ikke smide andet end eventuelt indlæggene i tørretumbleren, fordi det vandafvisende materiale ikke har godt af varmen i tørretumbleren. Jeg foretrækker at tørre bleerne og indlæggene udenfor og er det en dum regnvejrsdag, så kommer de enten op under vores overdækkede terrasse eller indenfor. 

Det er lidt mudret, fordi man jo vasker bleerne og dermed bruger vaskemaskinen 3-4 gange ekstra om ugen. På den anden side, så bliver der også brugt store mængder vand på produktionen af engangsbleerne. Udover vand bliver der også brugt store mængder træ, råolie og klorin i produktionen af engangsbleer, og ingen af de ting er gode for miljøet. Produktionen af stofbleer er dog heller ikke fejlfri her. Bomuld er ikke omkostningsfrit for miljøet og selvom bambus i sig selv er meget nemt og billigt for miljøet at producere, så er processen, hvor det bliver lavet til stof ikke særligt miljøvenlig. 

 

Mængden af affald, der produceres ved engangsbleer er dog heller ikke til at tage fejl af. Så kan det godt være, at bleproducenterne har reduceret vægten på bleerne gennem de sidste mange år, men det er stadig restaffald med blandt andet plastik i, der skal brændes af og alle, der har brugt engangsbleer til et spædbarn ved, hvor hurtigt det fylder en skraldespand op.

Lad os bare sige, at på miljøfronten går de to nogenlunde lige op selvfølgelig alt afhængigt af, hvilket materiale der er i de stofbleer, man køber og også om man anvender tørretumbleren til tørring af bleerne. Jeg vil meget gerne sætte mig mere ind i lige nøjagtigt det her emne, men det kræver lidt mere end en hurtig googlesøgning, mens min søn ligger og sover ved siden af. Det må blive et fremtidigt indlæg. I mellemtiden kan jeg anbefale ClothDiaperPodcast på instagram og youtube. Den køres af kvinden Bailey, som virkelig går grundigt til værks i forhold til at sætte sig ind i produktionen af de forskellige materialer og bleer. Hun laver i øvrigt også nogle interessante tests af absorptionsevnen i f.eks. bambus vs. hamp.

Din babys hud

Uanset om man vælger stofbleer eller engangsbleer, så er det ikke til at komme udenom, at ens barn kommer til at have ble på de første 2-3 år af deres liv. Deres hud vil være i direkte kontakt med det materiale, man vælger. Vælger man stofbleer, så er man selv herre over, hvilket materiale det er, for man kan vælge sine bleer ud fra ens behov og ønsker. Man kan gøre det 100% naturligt og økologisk med uldblebukser, lanolin og formsyede økologiske bleer af bomuld. Modsat kan man vælge mikrofleece inderst mod babys hud, der jo indeholder kunststof og mikroplast, men som så til gengæld giver en mere tør fornemmelse for babyen. 

Selv de grønneste og mest økologiske engangsbleer på markedet i dag indeholder unaturlig kemi. Der er tale om superabsorberende stoffer (SAP), som er det, der gør at bleerne kan indeholde så meget væske uden at føles våde mod huden. Den store “synder” her er stoffet sodium polyacrylat, der er udvundet af råolie. Problemet her er, at det suger så effektivt, at det også påvirker hudens egen fugtbalance, og det kan være med til at give røde numser, eksem og hudproblemer generelt. Sodium polyacrylat blev i 80’erne forbudt i tamponer, da det har været mistænkt for at øge risikoen for toksisk shock syndrom hos kvinder. Kemikalierne, der bruges til at blege bleerne, så de ser hvide ud, er heller ikke gode for hudens balance. Dioxin, som er et biprodukt af blegeprocessen findes i mange engangsbleer (og bind og tamponer), og der er studier, der viser, at det kan være kræftfremkaldende. Nuvel det skal være i meget større mængder, men hvorfor ikke bare helt undgå dem?

Vi har brugt engangsbleer i starten, da vi kom hjem med Kresten, og da det hele blev lidt for uoverskueligt med ammeproblemer og ammestop. Lige for tiden bruger vi en til to bleer til natten, men jeg eksperimenterer med formsyede bleer og uldblebukser. Vi bruger Libero Touch, og dem er jeg som sådan meget glad for, men jeg synes, det er meget tankevækkende, at da jeg ville kigge på varedeklarationen i forbindelse med det her opslag, kunne jeg ikke finde noget som helst information udover, at bleerne har diverse mærkninger såsom svanemærket. Det er selvfølgelig meget fint, men som forbruger kan jeg ikke finde en liste over indholdsstoffer i bleen – heller ikke inde på deres hjemmeside. Det kunne da ellers være meget interessant at se, men det lader vi stå.

Temperaturen i en engangsble er 3-5 grader højere end i en stofble. Det betyder helt åbenlyst noget for komforten for barnet, men for drengebørn betyder det også, at det kan påvirke deres fertilitet senere i livet. Det er allerede nu sådan, at hver 10. barn i Danmark bliver til ved fertilitetsbehandling. Det er jo fantastisk, at vi har den mulighed, men der skulle helst ikke være flere par, der har brug for hjælp i fremtiden. 

Godt for din babys hofter

Den er god nok – stofbleer er gode for din babys hofter. De gør i hvert fald ikke skade og det gør engangsbleerne egentlig heller. Forskellen er dog, at spædbørn naturligt ligger med deres ben i frøstilling. Når de sidder i vikle eller bæresele er det også vigtigt, at man sikrer, at de holder den stilling med benene. En stofble er bredere mellem benene end en engangsble og støtter derfor spædbørn i frøstillingen. 

Når spædbørn har den stilling på benene, er det med til at stimulere knoglevæksten i hofteknoglerne. Det er også derfor, børn med hoftedysplasi skal have en skinne på, som fikserer hofterne i en ekstrem udgave af denne stilling – for netop at stimulere knoglevæksten. Så det korte af det lange er, at hverken stofbleer eller engangsbleer er dårlige for babys hofter, men faktisk kan stofbleer være med til at bedre knoglerne hos børn med mild hoftedysplasi. (link)

Nogle gange støder man på påstande om, at børn i stofbleer kravler og går senere end børn i engangsbleer. Det er der ingen evidens for. Der er både børn i stof, der begynder at gå tidligt og dem der begynder sent – nøjagtigt som der er med børn i engangsbleer.

They're so pretty!

Ok, denne grund er ret så overfladisk, men ikke desto mindre, så er det en grund, der lokker mange til stofbleerne. For der er virkelig mange søde, seje og smukke stofbleer derude. Der er sågar producenter, der udgiver limited edition prints og på markedet for brugte bleer i USA, kan disse bleer pludselig være mange penge værd. Det er lidt tosset, hvis du spørger mig.

Jeg synes personligt, at en stofblenumse er utroligt nuttet, og selv min mand har kommenteret på, at vores dreng ser sød ud i sine stofbleer. Jeg har da også set på udseendet, når jeg har valgt de bleer, jeg har købt, men for mig er funktionaliteten trods alt stadig det vigtigste. Som Bailey fra ClothDiaperPodcast siger, så kan det dog være et godt sted at starte med at vælge en smuk ble, når man skal købe bleer.

Støt stærke kvinder

Mange af de firmaer, der producerer moderne stofbleer, er opstartet af kvinder fra deres eget hjem. Det er ofte hjemmegående husmødre, der har fået en idé og derfra har arbejdet sig frem. Så når man støtter mærker som Thirsties, Smartbottoms, Motherease og mange flere, så støtter man disse kvinder, der i øvrigt også ofte gør noget ud af at ansatte andre mødre i deres produktion, som ofte foregår i USA eller Canada og ikke under mistænkelige arbejdsforhold i Asien. 

Det samme gælder de webshops, vi kan købe bleerne fra både her i Danmark og i udlandet. De er også ofte styret og ejet af passionerede kvinder, der har set et behov og sætter en dyd i at yde en høj service og i øvrigt kun sælge bleer og mærker, de selv kan stå inde for. Det er også en rigtig god grund til at købe bleerne fra disse webshops og ikke fra f.eks. Amazon.

Hvorfor jeg valgte stof

Jeg har alle dage hadet at bruge engangsbind og tamponer. Jeg hader følelsen, varmen og den irritation, det skaber for min hud og balance. Jeg hader også det tabu, der stadig er omkring emnet, men det er en anden historie. Da jeg for nogle år siden opdagede og skiftede til menstruationskop og menstruationstrusser, ændrede min verden sig. Jeg følte ikke længere ubehag i en hel uge, og på en måde følte jeg mig befriet. Siden har jeg anbefalet koppen til alle, jeg kan komme til, fordi jeg virkelig ville ønske, at det var noget, jeg havde kendt til eller haft mulighed for at benytte meget tidligere i mit liv. 

Som jeg også har nævnt i mit første indlæg, var det helt klart med til at påvirke min interesse for moderne stofbleer. Da jeg første gang mødte begrebet i en eller anden gruppe på facebook, tænkte jeg, at det lød meget besværligt og en smule “for” økologisk. Jeg kunne dog ikke helt slippe det, og en dag i min sygemelding faldt jeg ned i en googlesøgning. Hvordan kan jeg forsvare at putte min søn i en engangsble 24 timer i døgnet de første 2-3 år af hans liv, når jeg ikke engang selv gider bruge bind 5-7 dage om ugen én gang om måneden? Den sætning vender jeg tilbage til igen og igen, og det er så sigende og klart den allerbedste grund til at bruge moderne stofbleer for mig.

Så for min mand og mig er det ikke økonomien, der har lokket. Vi har valgt at købe nye bleer og ikke brugte, fordi vi helt ærligt bedre kunne lide tanken om, at vores børn ville være de første i dem. Vi har også valgt at købe nogle af de lidt dyrere bleer – både i type og mærke. Så vi har ikke kun brugt 4000 kr på bleerne og nu, hvor jeg virkelig er blevet bidt af det, og det måske nærmest er blevet en “hobby”, så vil jeg nok også komme til at bruge flere. Vi vil dog stadig komme til at spare en masse penge, da bleerne vil blive brugt til alle vores børn, og når man har flere bleer i rotation, så slider man heller ikke så meget på dem, så de holder længere. 

Jeg kan godt lide tanken om at være så god som mulig ved miljøet og vores jord. Det fylder også en hel del mere efter, jeg er blevet mor. For jeg ved, at min søns generation skal arve jorden efter os og efter dem mine børnebørn og deres børn. Jorden skal gerne holde mange generationer i nu, og jeg får ondt helt ind i hjertet, når jeg tænker på, hvor lidt fokus, der er på miljøet i verdenspolitikken i dag. Så jeg forsøger at være klimabevidst og bruger tørresnoren så ofte som muligt, anvender miljøvenligt vaskemiddel og sorterer mit affald så meget som muligt. Jo mindre “brug og smid væk” jo bedre! Derfor bruger vi også stofklude til at vaske med ved puslebordet og det bidrager helt klart også til økonomien og miljøet.

Afsluttende bemærkninger

Puha, det endte med at være en mindre stil, jeg fik skrevet her. Som du har kunnet læse, så er det bestemt ikke alle grundene, der vægter lige højt for mig. Så gør op med dig selv, hvilken grund, du har til at bruge moderne stofbleer, og husk at have det med i dine overvejelser, når du køber dem. Hvis du allerede er igang med moderne stofbleer, så skriv gerne en kommentar og fortæl mig, hvorfor du har valgt dem fremfor engangsbleerne. Hvad betyder noget for dig?

Jeg vil også gerne slutte af med at gentage mig selv. Der er ikke noget rigtigt eller forkert her – det allervigtigste er, at man gør det, der fungerer for ens familie og giver mest tid, glæde og overskud. Der findes også mellemveje og perioder, hvor det hele bare er lidt hårdt. Hvor 3-4 ekstra vaske om ugen er voldsomt uoverskueligt, og den eneste løsning er et par uger eller måneder med engangsbleer. Det er også ok! Hvis der er én ting, jeg ikke synes er ok, så er det mødre eller forældre, der dømmer andre mødre for ikke at leve som de selv gør. Der skal være plads til forskellighed, og vi skal støtte hinanden i at være de fantastiske forældre, vi er, med eller uden stof.

Links

2+

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *