Anmeldelse,  Menstruationskop

Menstruationskop – GIVEAWAY

Da jeg som 13-årig fik min menstruation, blødte jeg ret meget. Det var så meget, at det påvirkede min blodprocent. Tilbage i starten af år 2000, var det mest logiske for min læge, at give mig p-piller. Jeg kom faktisk på hormonel prævention udelukkende for at mindske mine blødninger. Den dag i dag kan jeg kun ryste på hovedet af, at man giver en 14-årig p-piller af den grund. Menstruation var og er ikke et populært emne. Faktisk er det helst ikke noget, man skal snakke om, hvis du spørger især ældre generationer. Jeg husker tydeligt den store skam ved at måtte løbe ned til toilettet i frikvarteret for at skifte bind og  febrilsk forsøge at skjule det store rødglødende bind. Tænk, hvis nogen havde opdaget det – især drengene. Hvorfor lærer man de unge piger, at de skal forsøge at skjule noget af det mest naturlige ved at være kvinde. Det er jo for pokker et sundhedstegn, at man får sin menstruation! 

Første gang, jeg hørte om menstruationskopper, troede jeg lidt, det var en joke. Jeg syntes, det lød en smule ulækkert, pinligt og slet ikke som noget for mig. Spol frem til for to-tre år siden, hvor jeg for anden gang i mit liv stødte på begrebet “menstruationskop”. På det tidspunkt havde jeg været på p-piller halvdelen af mit liv. Langt det meste af tiden valgte jeg endda at skippe min menstruation. Det gjorde jeg, fordi jeg syntes, det var besværligt og ubehageligt. Jeg hadede at bruge bind, fordi de var varme og ubehagelige. Ofte førte en menstruation til en uges tid efterfølgende, hvor jeg ligesom skulle i balance igen forneden. Bindene kludrede bare min naturlige balance op hver eneste gang. Tamponer, har jeg aldrig været fan af, fordi jeg synes, de bliver tørre, og er ubehagelige at tage ud. 

Pludselig virkede det ikke som en dum idé med det der menstruationskop. Det virkede som om, det i hvert fald var værd at undersøge som en mulighed. Især, da jeg for alvor begyndte at overveje at stoppe med p-pillerne. Ikke fordi, jeg ville være gravid, men simpelthen, fordi jeg ville mærke min krop – ægte hormoner og det hele. Jeg havde jo ikke mærket min krop siden jeg var teenager, og nu var jeg over 30. Jeg kan varmt anbefale at følge FemmeHead både på Youtube og Instagram for alt, hvad der har med prævention, hormoner og kvindekroppen at gøre. 

Dansk design og en ny verden

Jeg undersøgte markedet for menstruationskopper og faldt over den dansk designede RubyCup. Den fangede især min opmærksomhed på grund af deres “Buy one, give one” koncept. De donerer en kop til en ung kvinde, der har brug for den et sted i verden, for hver kop de sælger. Der er unge kvinder ude i verden, der bliver analfabeter, fordi de ikke kan gå i skole, når de først har fået deres menstruation. Engangsbind er for dyre og ikke til at få. Så når de bløder den ene gang om måneden, er de nødt til at blive hjemme og så må mange af dem droppe skolen. Det er da forfærdeligt! Så RubyCup donerer menstruationskopper til de unge piger, og sørger for undervisning i brug af dem samt i kvindens krop, så de kan få en uddannelse. 

Det var verdensomvæltende for mig at prøve min RubyCup første gang. For det første var det meget nemmere, end jeg havde regnet med, og for det andet havde jeg ingen uheld. Jeg kunne bruge den hele døgnet – også om natten uden problem. Selvfølgelig skulle den tømmes med jævne mellemrum, men det var ikke ubehageligt og udtørrende som en tampon. Det var heller ikke varmt, klamt og ubehageligt som et bind. Det var faktisk nærmest som om, jeg ikke havde min menstruation – bortset selvfølgelig fra menstruationssmerter og alt det, men det er en anden snak. 

Den sidste fordel ved menstruationskoppen, som jeg vil nævne, er bestemt ikke den mindste. Vi har presset vores Jord til det yderste, og klimaet lider. Dyrene i naturen lider af al den plastik vi smider rundt med og vores brug og smid væk kultur. Som kvinde, kan man virkelig bidrage positivt, hvis man udskifter engangsbind og tamponer med en menstruationskop. Det er så simpelt og det kan være med til at gøre en stor forskel for den verden, vores børn og børnebørn skal overtage en dag. Der er i øvrigt også en økonomisk fordel i at engangsinvestere i en menstruationskop, der holder 10+ år og aldrig igen skulle købe bind. Man risikerer heller aldrig at stå akut og mangle bind. Så har vi heller ikke engang snakket om alle de ting, man ikke udsætter sin krop for ved at undgå engangsbind – skidt kemi, superabsorbanter, blegemidler og endda i nogle tilfælde parfume. 

Jeg ville virkelig ønske, jeg havde kendt til menstruationskoppen, da jeg var teenager, og at jeg ikke havde tøvet med at prøve den noget før. Jeg var sikkert stadig startet på p-piller, men nok ikke af samme grund og nok også noget senere. Måske havde det gjort det nemmere for mig at være i skolen uden at føle skam over min kvindekrops naturlige funktioner. Jeg håber, at hvis jeg en dag for en datter, så har samfundet ændret sin måde at se på menstruation på, så det ikke længere er noget, man skal skjule og skamme sig over. Det første skridt i den retning er, at vi kvinder stopper med at være bange for at snakke åbent om det med hinanden. Min hypotetiske datter får i hvert fald uden tvivl en menstruationskop, når det er hendes tid til at lære sin voksne kvindekrop at kende samtidig med, hun får en udgave af “Taking Charge of Your Fertility.

En lille giveaway

Fordi, jeg er så glad for min RubyCup og føler, den har ændret min hverdag. Så er det med stor glæde, at jeg på min instagram laver en giveaway i samarbejde med Pusleriet. Skynd dig over på min konto og deltag i konkurrencen om en RubyCup!

1+

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *