Moderne Stofbleer

Natbleen

Tommy og jeg gjorde en form for status på stofbleerne den anden dag. Vi snakkede om, at det ikke er sikkert, at vuggestuen vil være med til at bruge stofbleer, når den tid kommer. Det har gjort mig ked af det, og jeg var helt ærligt lidt bekymret for, at Tommy måske ville mene, det var dumt at køre stof på deltid. Men faktisk sagde Tommy ret hurtigt, at konsekvensen så bare vil blive, at Kresten kommer i en stofble, når han kommer hjem fra vuggestuen. Meget simpelt og lige til i Tommys øjne. Det fik mig til at slappe af. Det skal nok gå, og selvfølgelig er det ok, hvis de siger nej til det, så længe de bare gør det med en god begrundelse. 

Men egentlig skal det her indlæg ikke handle om hverken vuggestue eller deltidsstof. Det skal handle om Krestens natbleer. Det skal det, fordi det faktisk er noget af det, vi er gladest for. Da vi gjorde status på vores brug af stofbleer, sagde Tommy, at det er natbleen, der betyder mest for ham. Det gjorde mig igen rigtig glad, for den løsning vi bruger, er ikke en løsning, jeg havde præsenteret for Tommy inden, vi gik igang. Vi bruger en formsyet ble med lanoliserede uldblebukser. Netop lanoliserede uldblebukser er noget af det, der minder allermest om den slags stofbleer, der blev brugt “i gamle dage”. Den løsning betyder, at der hverken er PUL eller plastik i nærheden af Krestens hud hele natten. Huden kan ånde frit hele natten. Det er immervæk næsten 12 timer, han har den kombination på. Jeg havde egentlig ikke selv tænkt på, hvilken ble, der betyder mest for mig, men da Tommy sagde det, gav det bare rigtig god mening. Natbleen er for os den vigtigste ble.

En uoverskuelig løsning, eller?

Da begyndte at læse og lære mere om moderne stofbleer, virkede løsningen med en formsyet ble og uldblebukser meget uoverskuelig for mig. Der var noget med lanolinbehandling, flere dele, og det lød frygteligt kompliceret og ærligt også en smule gammeldags. En smule naivt tænkte jeg slet ikke på, at det var nødvendigt med en særskilt løsning til natten. Da vi så begyndte på moderne stofbleer, blev det pludselig tydeligt for mig, at det det altså. I hvert fald, hvis Kresten skulle have lov til at sove mere end 3ish timer inden et skift. Eftersom Kresten fra en ret tidlig alder har været rigtig god til at tage nogle lange stræk og kun vågne ganske kort og overfladisk om natten, så virkede det meget voldsomt at vække ham helt med lys og bleskift. Af samme grund brugte vi derfor engangsbleer om natten også efter, vi var begyndt på stof i dagtiden. Det var vel en form for deltidsløsning. 

Der gik ikke lang tid efter, vi var startet på stofleer, før jeg oprettede min instagramkonto MorMedK. På instagram skrev jeg med lidt forskellige stofblemødre om, hvad de gjorde til natten. De sagde nærmest alle sammen uldblebukser med en formsyet ble under. Jeg var stadig skeptisk. Da jeg så startede mit samarbejde med Pusleriet, og blev ambassadør for dem, snakkede jeg også med søde Sarah uldblebukserne. Hun var den første stofblemor, jeg mødte ude i det virkelige liv, og jeg fik lov til at se og mærke de bleer, hun brugte til sin søn. Sarah sagde, som alle de andre, at det altså slet ikke var så kompliceret, som man skulle tro, og at det helt klart var den lækreste løsning, som uden tvivl ville holde tæt hele natten. Det lød for godt til at være sandt, men jeg tænkte, jeg var nødt til at kaste mig ud i det, hvis jeg gerne ville være en “rigtig” stofblemor (sådan en findes i øvrigt ikke). Jeg tog hjem fra mit første besøg i Sønderborg med en bøtte lanolin, klar til at lanolisere mine Disana uldblebukser.

Den formsyede ble

Som sagt, består vores natløsning altså af to dele. I realiteten nok tre, hvis man tæller staydry indlægget fra Mother Ease med, men det kan sagtens undværes (og er desværre udgået af produktion). Den første del er den formsyede ble. Den slags ble findes i rigtigt mange forskellige variationer fra nærmest alle mærker. Det er en ble lavet ef rent sugende materiale, som er syet til passe på en baby som en ble (deraf formsyet). Man kan sige, at alternativet er en foldet prefold eller en “flat”, som ikke på nogen måde er formsyet, men som man folder og former selv efter baby. En formsyet ble er oftest onesize med knapper til at justere højden og enten med velcro eller knaplukning omkring maven. De fås dog også i størrelser i stedet for onesize fra nogle mærker. Jeg forelskede mig ret hurtigt i de lækre formsyede bleer fra Petit Lulu, og valgte at købe et par Petit Lulu Fluffy Organic Maxi Night formsyede bleer. Det er mange fine ord for en stor formsyet ble til natbrug lavet af økologisk materiale. 

Det er virkelig en lækker formsyet ble, der kan holde rigtigt meget væske. Den forbliver også blød og dejlig selv efter mange vaske. Bleen kommer med tunge, der kan knappes i bagerst i bleen, som er så lang, at den kan foldes dobbelt. Desuden er der en booster eller et ekstra løst indlæg med, som vi faktisk ikke bruger til Kresten. Bleen er lavet af bambus og økologisk bomuld, hvilket gør den super blød og rigtigt godt sugende. I princippet er det fuldstændigt ligegyldigt med printet, fordi det jo bliver dækket til, men Petit Lulu har nogle rigtigt fine og sjove prints. Jeg tænker, det er sådan noget, et barn begynder at synes er sjovt at være med til at vælge, når de bliver lidt større end Kresten er nu.

Nu nævnte jeg lige kort det staydry indlæg fra Mother Ease, vi bruger. Det er ikke noget, jeg går efter i bleerne til dagtiden. Vi har lommebleer fra Thirsties med staydry, som jeg elsker, men egentlig vil jeg gerne undgå det mest af hensyn til at reducere mikroplasten, som man uundgåeligt vasker ud med vandet ved hver vask. Men i natbleen, som Kresten jo har på i nærmest 12 timer, synes jeg alligevel, det giver mening med en god staydry, som også føles behagelig mod huden. Det forestiller jeg mig ikke, at microfiber altid gør. Det afhænger meget af kvalitet. Indlægget fra Mother Ease er virkelig lækkert, glat og faktisk også en smule kølende mod huden. Desværre må jeg jo så bare sige, at de er udgået af produktionen fra Mother Ease. Det er en stor skam, synes jeg, og jeg kommer til slide de seks, vi har i stykker. Måske, man kan finde gode alternativer fra andre mærker?

Uldblebukserne

Det første lange stykke tid har vi brugt uldblebukser fra Disana og været glade for dem. De er bløde, vamsede og vi har ikke oplevet lækage en eneste gang. De er dog ret store og måske en smule klodsede. Vi har tit joket med, at Kresten ligner en dejlig lille aubergine, når han har dem på med en natbody over. I sommers var de meget varme for vores varme baby, og derfor sov Kresten faktisk ofte bare i sin ble. Jeg har i et stykke tid luret lidt på, hvad vi skulle gøre, når det begyndte at blive køligt om aftenen igen. For det er nærmest umuligt at få en natdragt de tykke bukser fra Disana. Man kunne måske have købt nogle benvarmere, eller en af de lækre langbenede natbodyer fra Engell, men det virkede enten lidt klodset, som mange dele, der skulle holdes styr på, eller en potentielt dyr løsning. Så da jeg så de tynde og lækre uldblebukser fra Kind and Wild, var der ingen tvivl om, at jeg måtte prøve dem.

Kind and Wild’s uldblebukser er en smule dyrere end bleerne fra Disana, men til gengæld er de, som sagt, tyndere og ikke nær så voldsomme. De er lavet af merinould. Det er ikke økologisk så vidt, jeg kan læse mig til, men til gengæld er det etisk produceret og “mulesing-free”. Det vil sige, at der ikke er brugt en metode på fåret, som skader det og er meget smertefuld. Det kan jeg godt lide. Jeg kan også godt lide de smukke tydeligt skandinaviske mønstre på bukserne. Jeg købte et par, fik dem lanoliseret , og jeg har ikke set mig tilbage siden. Jeg har siden købt et ekstra par, så vi har to at veksle mellem og de kan blive luftet lidt. Disanas bukser er gemt til, hvis vi af en eller anden grund ikke lige kan bruge de to fra Kind and Wild, og så kan de jo også bruges til næste gang, vi skal have en lille baby i en formsyet ble til natten. Jeg har også overvejet at sælge dem videre, men kan egentlig godt lide at have dem just in case…

Lanoli-what-now?

Til uldblebukser bruger man lanolinens helt naturlige vandafvisende effekt til at gøre bukserne vandtætte. Selvfølgelig er de ikke 100% vandtætte, men de holder væsken på den ene side af ulden. Ydersiden forbliver tør medmindre det er tid til en sjælden genopfriskning. Lanolinen lader også ulden ånde, så huden kan ånde og den naturlige egenskab uld har til både at holde på varmen, men også lede den videre, bibeholdes. Det er virkelig smart, naturligt og lækkert.

Måske bruger du ikke moderne stofbleer. Måske er du interesseret i det, og sidder nu og tænker, hvad i alverden er lanolin, og hvordan virker det? Er det ikke sådan noget, man bruger i cremer til babynumser? Lanolin er det naturlige fedtstof, der findes i fåreuld, som er med til at gøre det naturligt vandafvisende. Det er lidt et vidundermiddel, og mange bruger det også til deres ømme brystvorter, når de lige skal vænne sig til følelsen af en ammende baby. Når man lanoliserer uldblebukser, udnytter man den naturlige evne til at være vandafvisende. 

Jeg vil ikke gå for meget ind i, hvordan jeg lanoliserer uldblebukserne, men jeg kan henvise til et af højdepunkterne i min story, hvor jeg viser, hvordan jeg gør. Jeg bruger selv ren lanolin fra Urtegaarden og følger Pusleriets vejledning, som kan findes her. Igen kan jeg sige, at det virker uoverskueligt, men det er det virkelig ikke. Det er simpelt, effektivt og det holder længe. Måske tænker du, at det virker uoverskueligt, men jeg lover dig, det er nemt og ligetil. 

Vær opmærksom på vask og lugt

Det er sådan med formsyede bleer, at der er mange lag af sugende materiale og det er en noget tykkere ble end en almindelig moderne stofble. Det er også en ble, de fleste børn har på i mange timer, og der kan derfor være en del tis i den. Hvis du vasker hveranden eller måske endda hver tredje dag, er det mange dage, det tis har til at komme til at lugte. Lugten er i sig selv ikke “farlig”, men den skal jo gerne gå væk i vask. Det oplever jeg langt hen ad vejen, at den gør med min almindelige vaskerutine, men jeg har alligevel erfaret, at det er en god idé lige engang i mellem at vaske sine rene formsyede bleer sammen i en 90 graders vask uden vaskemiddel, men med kalkfjerner som f.eks. den fra Ulrich Natürlich. Måske en gang om måneden. På den måde fjerner man eventuelt opbyggede sæberester og man fjerner med garanti en eventuel begyndende lugt af ammoniak. Det er min plan at lave et seperat indlæg omkring min vaskerutine, og hvorfor jeg ikke er tilhænger af idéen om én perfekt vaskerutine, der virker for alle. Så jeg vil ikke gå mere i dybden med det nu. Skriv eller læg en kommentar, hvis du har spørgsmål.

Kast dig ud i det

Hvis du sidder og læser det her indlæg, og tænker, at formsyede bleer med uldblebukser måske kunne være en løsning for jer, så vil jeg bare sige – kast dig ud i det. Jeg lover, det er nemmere end du tror. Det har for os også været en 100% sikker løsning, hvor vi aldrig oplever lækage. Jeg mener aldrig. Den er det, man nok kalder bulletproof. Til sammenligning, havde vi jo faktisk Kresten i engangsble nogle nætter i forrige weekend, og havde vi en del lækage uheld. Vi havde endda én nat med hele tre uheld. Så igen, det kan sagtens være fordi, vi er idioter, der ikke er vant til at bruge engangsbleer. Natten med tre uheld kiggede vi hinanden i øjnene, mens vi skiftede lagen i sengen, og sagde nærmest i kor, at vi glædede os til at få ham i stof igen!

0

8 Comments

 • Sissal

  Hej du 💞

  Vi bruger også stadig engangs om natten og til de lange lure, simpelthen fordi jeg ikke kan overskue de store tykke blebukser fra Disana! Vi bor jo på Færøerne, og her er ikke lunt nok om natten til, at baby kan sove uden natdragt 😔 så tror også jeg vil investere i et par fra Kind & Wild ☺️ Men så tænker jeg også meget på, om bleen mon bliver så våd, at det er ubehageligt for min lille søn at ligge en hel nat med den? Og når den er så stor, kan han så overhovedet bevæge sig?! Undskyld de mange spørgsmål 😂

  Kh. Sissal

  0
  • Malene

   Hej Sissal
   Man må altid gerne stille mange spørgsmål her, og så skal jeg gøre mit allerbedste for at svare på dem 🙂 Der er jo nogle børn, der er sensitive overfor vådhed, men det har vi ikke oplevet, at Kresten er. Han er våd på huden om morgenen, men han sover stadig uden problemer og som en sten. Så jeg tænker ikke, det er noget, der irriterer ham. Hans hud har heller aldrig været rød og irriteret af det. Jeg tænker, det er med at prøve jer frem og så måske prøve med et staydry indlæg, hvis det er. Sover han igennem natten i engangsbleerne? For man kan jo også hurtigt skifte den formsyede ble en enkelt gang i løbet af natten i dæmpet lys, hvis baby alligevel er vågen.
   jeg tænkte nøjagtigt det samme med, om de blev hæmmet i deres bevægelser. Det er ikke mit indtryk, Krsten trillede stadig rundt på siden, da han begyndte på det og er også havnet på maven et par gange. Så, det er ikke mit indtryk, at hverken Disanas bleer eller Kind & Wild hæmmer dem på nogen måde. Det er klart, Disanas er større og derfor måske en anelse sværere at komme rundt i, men Kresten kunne sagtens 🙂
   Kh. Malene

   0
 • Sissal

  1000 tak for svar 😊
  Dejligt at høre. Vi bruger staydry indlæg i alle bleer, håber at det er “godt nok” til natten. Jeg ved faktisk ikke, om vores dreng er sensitiv over for vådhed – han har aldrig virket utilfreds, når han har haft en våd ble på, så det er han nok ikke 😊
  Vi skifter heldigvis ikke om natten længere, da baby ikke laver nummer to 15 gange i døgnet længere og kun tisser om natten 😅
  Jeg har lige haft vores Petit Lulu Maxi Night til at ligge i blød i koldt vand og vasker dem i morgen. Så prøver vi ♥️

  0
  • Malene

   Så tænker jeg heller ikke, han er sensitiv overfor vådhed. De bliver tit røde og irriterede i bleområdet, hvis det er. Uha ja, det problem har vi jo aldrig haft med vores lille flaskebarn. Han har aldrig nogensinde i sit liv lavet poop mere end to gange på en dag 😀

   Er i blevet lade for Petit Lulu bleen?

   0
 • Sissal

  Hej igen! Havde slet ikke set dit seneste svar 😮
  Lækkert at I ikke har så mange bæ-bleer/potteture 😅
  Jeg har faktiskt udskudt at prøve vores Maxi Night indtil i går nat, jeg ved simpelthen ikke hvorfor. Har bare følt mig så utryg ved at bruge stof om natten. Men det gik så fint! ♥️ Jeg gav ham Disana uldbuks over, og natdragten var tør i morges ☺️ Bleen var dog selvf drivvåd og synes godt nok, den lugtede surt – gør jeres også det?

  0
  • Malene

   Dejligt, at i havde en god oplevelse her første nat med bleen 🙂 Krestens bleer er som regel også godt våde og nærmest dryppende på de lange nætter. Så længe ulden holder tæt, han ikke sover uroligt eller vågner af det, og hans hud ikke reagerer på vådheden, så har jeg tænkt, det var ok. Nogle dage lugter de mere end andre, og natbleerne lugter mere end dagbleerne, men kun når de er våde om morgenen. Når de er tørre og rene, lugter de ikke. Jeg vil sige med jævne mellemrum giver jeg lige de rene natbleer en tur alene i vaskemaskinen med 90 grader og uden sæbe.

   1+
 • Sissal

  .. er det egentlig meningen, at bleen skal være tør udenpå? 🤔 det var den godt nok ikke, den dryppede nærmest 😬

  0
 • Sissal

  Tak😊 de lugter slet ikke, når de er rene, men den første natble lugtede bare sådan lidt af sure karklude 😂

  0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *