Moderne Stofbleer

Stofbleer 101 – Sæt igang

Jeg har leget med forskellige idéer i forhold til at komme igang med at skrive lidt let spiselige indlæg om moderne stofbleer her på bloggen. Både for at gøre det lidt nemmere for mig selv, men også for gøre det nemmere for forældre, der leger med tanken om at starte, men som har brug for inspiration og en form for guide til at komme igang. Jeg er landet på “Stofbleer 101”. Det er ikke en særligt original titel, men det giver plads til, at jeg kan skrive om lidt af hvert uden, det behøver at være langt eller i en bestemt rækkefølge. Min idé er med tiden at få skrevet lidt om alle ordene i min Stofble Ordbog. Skulle der være noget, i specifikt kunne tænke jer, at jeg kom ind på, så skriv det endelig i en kommentar her eller på instagram. Så skriver jeg det på listen, og igen – hold jer ikke tilbage, hvis i har nogle spørgsmål store som små. 

Kom godt fra start

Vi har efterhånden har brugt stofbleer i 7-8 måneder, og jeg inden det har brugt en del tid på at researche og snuse rundt i diverse danske og internationale grupper på facebook, er jeg ved at dannet mig nogle tanker om, hvad man måske bør gøre sig af overvejelser inden, man går igang. Gang på gang støder jeg på spørgsmål som: Hvilken ble er den bedste? Hvilket mærke? Hvor mange bleer skal jeg bruge? De kommer ofte fra mødre og fædre, der overvejer stofbleer, men som meget hurtigt har opdaget, at det er en omfattende verden at sætte sig ind i. Det kan være meget overvældende oveni alt det andet, man skal forholde sig til som kommende forælder måske endda for første gang. Det forstår jeg udemærket. Jeg har selv været der. Problemet er bare, at de ofte får lige så mange forskellige svar, som de får kommentarer. Nogen mister måske modet eller også kommer de til at købe en bletype/mærke, som bare ikke passer til deres behov. Det er ærgerligt.

Jeg ville ønske, jeg kunne skrive noget mere konkret og mindre vævende, men det kan jeg ikke. Alle babyer er forskellige, og derfor er det nærmest umuligt at finde én ble, der passer perfekt til alle babyer fra fødsel til pottetræning. Jeg tror ikke, den findes. Man kan også vende det rundt og sige, at det er en positiv ting, at man netop kan gøre det meget individuelt og tilpasse sit “stash” efter barnets behov og egne ønsker. Det er sgu smart, at man også hen ad vejen kan booste og tilpasse, som barnets behov ændrer sig. Det er næsten noget af det, jeg elsker allermest ved stofbleer, men det er et sidespor. 

Mit råd til nye stofbleforældre vil altid være, at man sætter sig ned, og tænker godt og grundigt over, hvorfor man ønsker at bruge moderne stofbleer. Er det for at spare penge? Er det for at være god ved miljøet? Er det fordi man ønsker at kontrollere, hvilke materialer, der er mod barnets hud? Vil man udelukkende bruge uld? Vil man ikke bruge uld? Vil man kun bruge bleer deltid? Vil man for alt i verden undgå engangsbleer lige fra fødslen? Vil man vaske hveranden eller hver tredje dag? Vil man ikke have bleer, der er produceret i Kina? Det virker måske igen som en masse spørgsmål og ting at forholde sig til, men hvis man gør sit forarbejde, kan man bedre tune sig ind på, hvilke behov man har. Når man kender sine behov, kan man nemmere finde frem til hvilke bletyper, der passer til dem. Jeg har skrevet et længere indlæg tidligere om, hvorfor man skal vælge stofbleer, hvor jeg går mere i dybden med de forskellige grunde til at vælge stof. Det kan læses her.

Reviews, prøvepakker og diversitet

Når man har fundet frem til, hvorfor man vil bruge moderne stofbleer, så vil jeg igen anbefale, at man ikke går ud og køber 24 bleer af samme mærke eller type. Måske skal man overveje en prøvepakke? Det er en god måde at komme til at prøve forskellige mærker og bletyper. Det er også en god måde at komme udenom at købe en masse newborn bleer inden man kender størrelsen på sin baby. Nogle babyer kan passe onesize bleer med det samme, men det kunne Kresten for eksempel slet ikke. Hvis min mand havde været med på idéen om brugte bleer, havde jeg helt klart bestilt en prøvepakke til start. De findes flere steder fra, men her har i link til Pusleriets prøvepakker.

Når man overvejer moderne stofbleer, havner man hurtigt på YouTube og måske også Instagram for at finde inspiration. Det er bestemt heller ikke en dum idé, men det er bare vigtigt at holde sig for øje, at anmeldelser og reviews altid vil være subjektive herunder også mine egne. Derfor vil jeg også fraråde, at man baseret udelukkende på én anmeldelse går ud og anskaffer sig 24 bleer af samme type og mærke. Jeg siger altid min ærlige mening i mine anmeldelser, men som jeg også nævner igen og igen, så er Kresten måske bygget helt anderledes op end din baby. Det der fungerer for mig, fungerer ikke nødvendigvis for jer og omvendt.

Hvis ikke, man er til prøvepakker eller brugte bleer, så synes jeg, man skal shoppe lidt forskelligt hjem. Er det økonomien, man er interesseret i, er det måske ikke løsningen, men så ved man omvendt, at man måske går efter en Ai2 løsning, og kan så måske købe to forskellige modeller eller mærker af dem. Jeg har mange forskellige mærker og bletyper, og det er ikke kun fordi, jeg prøver dem af til bloggen. For mig giver det god mening, at nogle bleer bare egner sig bedre til f.eks. en lur i løbet af dagen, en natble, en tur i autostolen eller til en aktiv kravlebaby. Jeg kan også fornemme på min mand, at det giver god mening for ham. Et minus er dog, at der så netop er flere forskellige systemer, man lige skal lære at kende. Min erfaring er bare, at det kommer hurtigt. 

Kast jer ud i det

Jeg tror langt fra, det er alle, der rammer 100% plet fra start til slut i valg af ble, mærke, lækager, vaskerutine og så videre. Det er virkelige bare noget med at kaste sig ud i det, og så lære af sine erfaringer hen ad vejen. Det skal nok gå – der er masser af steder på nettet, man kan søge råd og vejledning, hvis der er problemer med det ene eller det andet. Det allerbedste råd, jeg kan komme med er dog, at lade være med at miste modet. Lad være med at have for høje forventninger til jer selv – der er så rigeligt med andre ting, man kan slå sig selv i hovedet som nybagt forælder. Bleer skal simpelthen ikke være endnu en. Der vil være lækager og uheld, og det er sgu også ok, hvis barnet kommer i en engangsble de første par dage, hvor man lige lander i de nye roller. Det er også helt ok, hvis de kommer i engansbleer om natten eller på tur indtil, man føler sig tryg ved stofbleerne. Det går hverken babyen eller verden i stykker af. 

Kresten læser bog
1+

2 Comments

    • Malene

      Hmm… Det svinger lidt mellem Thirsties lommeble og Mother Ease Duo Wizard. Det er to lækre bleer, der har dobbelte lækagebarrierer og som er luftige og lette på min dreng. Men han har også nogle gode lårbasser 🙂

      0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *