Ikke-kategoriseret

Stofbleer 101: Hvad med poop’en?!

Jeg har en svensk veninde, der engang fortalte mig, at det er lidt irriterende med det danske sprog og ordet for poop, fordi vi egentlig kun har “lort” som ord for det. Måske kunne man sige “bæ” eller “pølle”, men det lyder bare også lidt ulækkert. Omvendt lyder “afføring” så voksent og klinisk. På svensk har de åbenbart et noget mere sødt ord for det. Hvordan det så lige lyder, det ved jeg ikke. Egentlig er jeg ikke forskrækket over ordet lort, jeg synes måske bare poop er pænere omend en smule mere internationalt, så det holder jeg mig til for nu. Hvad jeg så lærer Kresten til den tid, det må vi se. Måske prut? Altså som i prut med fyld… I don’t know. Tilbage til emnet.

Uanset hvad vi kalder det, så er poop noget af det allerførste, de fleste tænker eller kommenterer på, når snakken falder på moderne stofbleer. Fordi hvad gør man egentlig med den poop? Er det ikke lidt ulækkert, og kommer man ikke til at røre ved det? Jeg vil nu prøve at komme med mine erfaringer med moderne stofbleer og poop. Som det første vil jeg dog starte med at sige, hvad jeg også sagde til min mand inden Kresten kom til verden: “Hvis du tror, du kommer til at røre ved mindre poop bare fordi, du bruger engangsbleer, så tager du grueligt fejl.” Den må i gerne citere mig for.

Mælkepoop

Når man spørger til poop og moderne stofbleer, er noget af det første man får at vide, at ammebæ er vandopløseligt. Fedt! Så behøver man ikke tænke på det så længe, man ammer. Man kan bare smide bleen med poop direkte i vaskemaskinen uden at skylle, bruge rispapir eller lignende. Det er ret smart og nemt. Men hvad så, hvis man ikke kan amme? Faktisk var det noget af det, der stressede mig en smule ekstra, da vi stoppede med amningen. Hvad betød det nu for vores vaskerutine? Ikke at jeg havde en rutine på det tidspunkt, men det er ikke pointen. Jeg var lige ved at tabe pusten og kaste gylpekluden i ringen, men så spurgte jeg de kloge mennesker i de danske facebookgrupper. Her fik jeg hurtigt det svar, at det ikke kun er ammebæ, men mælkepoop generelt, der er vandopløseligt. Det giver også rigtigt god mening, fordi det jo er et produkt af flydende/vandopløselige komponenter – også selvom MME er baseret på komælk. 

Når det så er sagt, så er min personlige erfaring nu, at det er en sandhed med et par modifikationer. Mælkebæ er uden tvivl vandopløseligt, men hvis din baby har hård mave, som nogle flaskebørn får, så kan det være sværere eller rettere sagt tage længere tid at opløse i vand. Tænk på det som akvareller/vandbaseret maling. Hvis du smed en hård klump vandbaseret maling i en vaskemaskine, ville den måske heller ikke være opløst efter et vaskeprogram, men hvis den samme mængde var flydende fra en tube, ville det ikke være noget problem. Giver det mening? Da snakken faldt på det kontroversielle emne i en international stofblegruppe den anden dag, var det også det, de fleste flaskemødre havde erfaret. Derfor har jeg altså alligevel skyllet nogle enkelte bleer, hvis Kresten har haft hård mave, og poop’en måske ligefrem har mindet om en klistret overgangspoop selvom, vi endnu ikke var gået igang med fast føde. Nogle ammebørn har også problemer med hård mave, og jeg tænker, det ville give den samme “problematik”. Altså er det ikke så meget et spørgsmål om modermælk vs. erstatning, men mere et spørgsmål om konsistens (yummy). 

Dunk and swish

Måske får dit barn grød eller måske bruger i BLW-metoden, men uanset hvad vil dit barn på et tidspunkt starte på fast føde, og det vil påvirke barnets afføring både i konsistens og hyppighed. Så snart det sker, er afføringen ikke længere vandopløselig, og man er nødt til at få det skyllet af bleen på en eller anden måde inden, den kommer i vaskemaskinen. Det er så nok her, nogle er lidt mere poop-forskrækkede end andre. Jeg er helt med på, at jeg måske er en af de mindre sarte, og om det er på grund af min baggrund som sygeplejerske, det vides ikke. 

Rent praktisk lægger jeg den beskidte ble til side, og når vi er færdige med at skifte, og Kresten er underholdt med sit legetøj, vender jeg tilbage til bleen. Jeg tager den med ud på toilettet, og hvis der er indlæg, lirker jeg dem forsigtigt ud og lægger dem i vasken. Selve bleen kommer jeg så ned i toilettet og holder godt fast i den, mens jeg skyller ud. Det fjerner det meste, men oftest lader jeg den lige ligge i blød, mens toilettet lader op til et skyl mere, og så gentager jeg. Hvis der så lige sidder lidt tilbage, tager jeg den op i vasken til indlægget, hvor jeg lige skyller det hele en sidste gang under hanen. Bagefter smider jeg det i vores pailliner sammen med de andre beskidte bleer. 

Jeg synes personligt ikke, det er ulækkert, og jeg vasker og spritter selvfølgelig mine hænder bagefter. Hvis man ikke bryder sig om at få hænderne i skidtet, kunne man måske have et par gummihandsker liggende på badeværelset til formålet. Nogle har også en dejskraber liggende ved siden af toilettet. Hvis man har en bruser tæt på, kan man bruge den til lige at spule bleen nede i toilettet. I USA er de meget glade for deres “diaper sprayers”, som er en anordning koblet til toilettet, der virker på samme måde som bruseren. Basically et bidet bare meget dyrere og med et fint navn. Det overvejede vi også, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ikke var så sart i forhold til afføringen, og det er min mand egentlig heller ikke. Det er jo ikke anderledes end, hvis en baby har en poopsplosion i en engangsble med poop udover alt tøjet. Så skyller man jo også lige det i håndvasken inden, man smider det i vaskemaskinen.

Pooppapir

Der er rigtigt mange stofbleforældre, der bruger ble- eller rispapir i deres bleer. Idéen er, at det fanger poop’en, så den ikke bliver klistret ind i bleen. Så smider man blepapiret direkte ud bagefter. Der er nogle producenter af blepapir, der siger, at man kan smide deres blepapir i toilettet, og det må man selv om, om man vil følge. Det eneste jeg kan referere til her er dog, at min i onkel, der har arbejdet mange år med den slags, siger ret bestemt, at det eneste, der må komme i toilettet er lort og (toilet)papir. Alt andet går simpelthen ikke hurtigt nok i opløsning, og samler sig i klumper i landets rensningsanlæg. Jeg tænker især det er sigende, at blepapiret ifølge nogle producenter kan vaskes i vaskemaskinen, hvis der kun er tis på, og så smides ud når der er poop på. Hvis det kan tåle 60 grader i vaskemaskinen uden at gå i opløsning, så går det altså heller ikke i opløsning i toilettet. Men det er selvfølgelig bare min personlige holdning. Man kan også bruge fleeceindlæg til samme formål. De skylles så bare i toilettet og vaskes sammen med bleerne. Argumentet er, at de er nemmere at skylle end en hel ble. 

Jeg tror, at grunden til, vi aldrig har kastet os ud i blepapir tildels er det med, at det essentielt bare er mere affald uanset, om det kommer i toilettet eller skraldespanden, og det var noget af det, jeg gerne ville reducere. Derudover ville jeg jo netop gerne undgå papir i nærheden af Krestens hud uanset, om det er rispapir eller ej. Men det er også helt klart fordi, Kresten aldrig har været en baby, der poopede flere gange om dagen. Han er mere typen, der klarer den slags hveranden dag. Så synes jeg ikke, det er så meget at forholde sig til at skylle den ble hveranden dag. Det overlever jeg nok i den korte periode, det drejer sig om. Jeg har dog fuld forståelse for, at andre ikke har det helt på samme måde.

Når enden er god...

Her til sidst vil jeg lige slå et slag for EC (elimination communication), for det er virkelig få lortebleer, jeg har i hænderne, når Kresten oftest pooper på sin potte. Hvis man overvejer at starte på stof, så er det værd at undersøge. Mit indlæg omkring det kan læses her. For os har det givet helt vildt meget mening. 

Vi har jo også haft engansbleer på Kresten i ny og næ, og det har altså resulteret i nogle trælse poops hele vejen op af ryggen, som vi ikke har haft en eneste gang i stofbleerne. Det er værd at tage med også, når man tror stofbleer betyder en masse griseri. Det er jo, som sagt, ikke fordi, man ikke skal forholde sig til poop bare fordi, man bruger engangsbleer. Lur mig om ikke alle forældre, hvad end de bruger stof- eller engangsbleer, på et eller andet tidspunkt kommer til at få lort på hænderne…

0

3 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *