Stofble Ordbog

Velkommen til min stofble ordbog. Her har jeg forsøgt at samle nogle af de mest brugte termer, når det kommer til stofbleer og forklaret dem, så alle kan være med. Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen, det er virkelig en jungle for nybegyndere. Så jeg håber, det her kan være en hjælp for både nye som gamle. Der er også et par forkortelser og begreber, som ikke nødvendigvis har noget med stofbleer at gøre, men som jeg bruger jævnligt i mine indlæg. Hvis du er stødt på et begreb, du synes mangler, så tøv ikke med at gøre mig opmærksom på det. Det samme gælder, hvis du mener, jeg skriver noget helt forkert.

A

AIO - All in One

En AIO er en ble, hvor man har alt man skal bruge i bleen, og det sidder samlet. Der er en vandafvisende yderside af enten PUL eller TPU og en absorberende kerne mod babys hud. Bleen kan som udgangspunkt ikke skilles ad. Der findes dog nogle “modifikationer”, som f.eks. Smart Bottoms Dream Diaper 2.0, der kaldes en AIO, men indlægget kan knappes ud. 
En AIO ble er det tætteste man kommer på det “simple” ved en engangsble, fordi den bare skal puttes på baby og smides til vask efter brug. Det er dog også en af de bletyper, der tager længst tid om at tørre og især, hvis man ikke har mulighed for at tørre tøjet udenfor. Desuden er de typisk de dyreste modeller fra de enkelte mærker netop fordi, det hele er samlet.

AI2 - All in Two

En AI2 ble, er helt simpelt sagt, en ble i to dele. Man skal altså bruge to separate komponenter for at samle én ble. Det er ofte sådan, at man har et vandafvisende cover af enten PUL eller TPU samt et absorberende indlæg. Der er utroligt mange forskellige AI2 systemer og definitionen kan også nogle gange være lidt svær at adskille fra en hybrid.
En af fordelene ved et AI2 system fremfor AIO er, at det tørrer hurtigere og det kan være billigere, fordi man kan genanvende et cover flere gange. Så et cover kan bruges til 3-5 bleskift og man behøver kun 5-6 covers med 4-5 indlæg per cover til to dages forbrug. Det er både smart og økonomisk.
Det er også nemt at booste en AI2-ble sammenlignet med de fleste AIO bleer.

Gode eksempler på Ai2-systemer er Thirsties Duo Wrap med deres Duo Inserts eller Mother Ease’s Duo Wizard med deres Duo Wizard indlæg. 

AI3 - All in Three

En AI3 ble er en ble i tre seperate dele. Man skal altså have tre forskellige for at samle én ble. Der findes forskellige udgaver af AI3, men det bedste eksempel, jeg kan komme på er Culla di Teby, hvor man har et cover af blødt stof, en PUL-vugge, der knappes i coveret og så et indlæg, der ligges i vuggen. Her kan man så nøjes med at skifte indlægget, når der kun har været tisset i bleen. 

Det gør igen noget godt for tørretiden, at bleen kan skilles helt ad, men det kan også give noget samlearbejde, som nogle finder irriterende. Økonomisk er det også en klar fordel, at man kan genanvende coveret flere gange mellem vask. I Culla di Tebys tilfælde, er det også lækkert, at selve coveret er blødt og af stof, så PUL’en er gemt inde i bleen. 

Ammebæ

Det giver måske sig selv, hvad ammebæ er, men det er alligevel et begreb, der florerer i stofbleverden. Når et barn udelukkende ammes, er afføringenhelt vandopløselig og bleer med afføring kan derfor smides direkte i vaskemaskinen. Det er smart og meget nemt. 

Jeg måtte stoppe amningen efter 12 dage og var lidt i tvivl om, hvilken betydning, det havde for afføringens vandopløselighed. Jeg kan berette, at Krestens afføring stadig er helt vandopløselig. Han får Arlas økologiske MME Baby and Me.

B

Best Bottom Diapers

Et amerikansk stofblemærke

Bamboolik

Et tjekkisk stofblemærke.

Bindebleer

En bindeble er lidt en moderniseret udgave af en gammeldags stofble. Jeg har ikke selv prøvet dem og de kræver også lidt øvelse at få til at sidde rigtigt, som jeg forstår det. De kan boostes meget, men det er nødvendigt med et cover over af enten PUL/TPU eller uld. 

Bindebleer har snore, som man binder stoffet fast omkring baby med. 

Blepapir/rispapir

Papir af forskellige materialer, der ofte er bionedbrydelige og derfor kan kommes i toilettet. Man skal dog være opmærksom på, at det kan tage lang tid om at opløse sig i vand, så det er ikke sikkert, ens afløb kan holde til det og måske er det bedre, at smide det i affaldet. 

Mange bruger blepapir til at fange afføringen, så det er nemmere at gøre bleen ren, når der er kommet afføring i den. Især efter, babyen er begyndt på rigtig mad og afføringen ikke længere er vandopløselig. Hvis der kun er tisset i bleen, kan mange typer blepapirvaskes sammen med bleerne og bruges igen. Dette synes dog personligt, er en god indikator for, hvor lang tid, de tager om at nedbryde i naturen, når de kan tåle flere vaske ved 60 grader.

BLW - Baby Led Weaning

BLW eller Baby Led Weaning er en måde, hvorpå man lærer sit barn at spise ved simpelthen at lade dem tage maden selv. De får bogstavligt talt frie hænder og må føle, smage og kaste alt det de vil med maden. Man kan læse mere om det i bogen “Jeg kan godt selv – en introduktion til baby led weaning” eller på den danske facebookgruppe, som du kan finde her.

Booste(r)

At booste en ble, er at komme ekstra absorption i bleen, så den kan indeholde mere væske. Det er typisk noget, man gør til natten, hvor bleen gerne skal holde i flere timer inden, den skal skiftes. 
Man kan booste enkelte indlæg, en prefold, en gammeldags stofble eller mere eller mindre alle slags stof. Det er med at tænke kreativt og når man vælger materialet kan det også være relevant at tænke i, om man ønsker en hurtig absorption eller om man ønsker, at indlægget kan holde store mængder væske. 

En AIO ble kan være sværere at booste, fordi der ofte ikke er et åbenlyst sted at ligge boosteren/indlægget, så det ikke glider rundt. Især lommebleer er dog meget nemme at booste tilpasse nøjagtigt til ens barns behov.

BumGenius

Et amerikansk stofblemærke.

C

Cover

Et cover eller “en skal” er typisk en del af et AI2 system. Det er den vandafvisende yderskal af en moderne stofble, som typisk er lavet af enten PUL eller TPU, Det er nødvendigt udenpå sugende materialer for at tis ikke skal trænge igennem og ud til tøjet. Hverken PUL eller TPU er dog vandtæt, så bliver det sugende materiale gennemblødt, vil væsken også trænge gennem coveret før eller siden. Et cover kan i princippet også være lavet af uld. Ulden skal dog være lanoliseret for at kunne holde væsken inde.

Culla di Teby

Et italiensk stofblemærke, som også producerer stofbind til mor.

D

Disana

Et tysk firma, der producerer lækre GOTS-certificerede tekstiler til mor og baby. Blandt andet lækre uldblebukser til natten.

E

EC - Elimination Communication

Elimination Communication er en form for pottetræning, men det er 100% på barnets vilkår eller tegn. Man kan starte med EC fra fødslen og mange, der bruger det oplever, at de ikke har nogle lortebleer efter ret kort tid. Jeg har ikke selv sat mig helt ind i det endnu, men jeg finder det meget interessant. Hvis man er interesseret, kan man læse mere enten på GoDiaperFree eller på den danske facebookgruppe. Der findes også en international facebookgruppe, den er jeg dog ikke selv medlem af, da de vil have ens mail før, man kan blive medlem.

F

Fitted (formsyet)

En formsyet ble er en ble, der er syet som en AIO, den har bare ikke et vandafvisende yderlag. Der er ren stof mod babys hud og det er ofte enten hamp/bomuld eller en bambus/bomuld blanding. Den har ofte en meget høj sugeevne, men fylder så ofte også mere på babys numse. Det er en ble, mange vælger som natble med et cover over og det er så typisk et uldcover eller en uldblebuks. På den måde kan babys hud ånde frit hele natten.

Flaskebarn

Jeg måtte stoppe amningen 12 dage efter fødslen og Kresten er derfor et “flaskebarn”. Jeg var selv i tvivl om, hvad det betød for afføringens vandopløselighed, men jeg kan berette, at hans afføring er helt vandopløselig og ryger direkte i vaskemaskinen. 

G

Gammeldags stofble

En gammeldags stofble er det, vores bedsteforældre brugte til deres børn. De første engangbleer blev produceret og solgt i 40’erne, men i mange år efter, var det stadig mest almindeligt at bruge stofbleer.

Man binder et stykke stof i flere lag omkring babyen og hæfter det sammen. I gamle dage brugte man en sikkerhedsnål eller to, men i dag bruger man gerne en Snappi eller lignende. Det er stadig noget, mange bruger i dag med et cover over, fordi det virkelig er smart til de helt små babyer, hvor det er meget tyndt det, der kommer ud af dem og hvor man laver rigtigt mange bleskift på en dag. Det er også en meget økonomisk løsning.

Grovia

H

Hybrid

Der er, så vidt jeg kan finde frem til, to forskellige definitioner på en hybrid ble. Den ene er en “hybrid fitted/formsyet”, der er et mix af en formsyet ble og en AIO. Den har ikke et vandafvisende cover af PUL eller TPU, så den er stadig åndbar, men den har et lag fleece skjult i bleen, som hjælper til at væsken bliver i bleen længere tid. Bleen er altså ikke vandtæt, men den holder længere tør udvendigt end en helt almindelig formsyet ble. Det er en bletype, som man tit ser lavet af “små” stofforhandlere f.eks. på etsy og de er derfor ofte meget personlige også i mønster og stofvalg. Den anden type hybrid der findes er, hvor man har et vandafvisende cover, som kan bruges flere gange og heri kan man så lægge enten flergangs indlæg eller engangsinlæg – altså en hybrid mellem en moderne stofble og en engangsble. Jeg har ikke selv prøvet nogle former for hybrid bleer.

I

ImseVimse

Et svensk mærke, der blandt andet producerer stofbleer, men også stofbind og -rondeller til mor.

J

K

Ko og Ko

Dansk forhandler af moderne stofbleer og stof til mor.

Kraes Babybad

Et dansk firma, der producerer lækre økologiske hudplejeprodukter til baby.

L

Lanolin

Et naturligt fedtstof i fåreuld, som man behandler uld med, så det bliver vandafvisende.

Little Lamb

Et britisk stofblemærke.

M

Menstruationskop

En genanvendelig kop af medicinsk silicone, som bruges i stedet for tampon eller engangsbind.

MME

Modermælkserstatning.

Mother Ease

Et canadisk stofblemærke.

N

O

OS - One Size

Betegnelsen for en ble, der mere eller mindre følger et barn fra fødsel til pottetræning. Det er dog typisk først fra barnet er 2-3 mdr alt afhængigt af vægten. Bleen kan knappes op/ned i højden. Det anbefales at se efter, hvilke kilo de forskellige mærker selv siger, bleen kan bruges fra og til.

OSFA - One Size Fit All

Betyder basically det samme som OS, men er en lettere forvirrende udvidelse af forkortelsen. Desuden er det misvisende, fordi som vi alle ved passer en OS størrelse langt fra alle.

P

Pail liner

En stor vaskepose, der er vandafvisende, som man kan have i en blespand eller stor skraldespand ved siden af puslepladsen til de beskidte bleer.

Petite Crown

Et amerikansk stofblemærke.

Petitlulu

Et tjekkisk stofblemærke, der også sælger stofbind til mor.

Popolini

Et østrigsk stofblemærke.

Prefold

Man kan bruge gammeldags stofbleer og folde på forskellige måder som sug i en ble. Den typiske er at folde dem til en kvadrat, som man så laver til en “trifold”, hvor man folder den tre gange til en lang rektangel. Så er der så en snedig mor, der en dag simpelthen har syet nogle gammeldags stofbleer sammen i kvadraten og det er så blevet døbt en “prefold”. Den er “foldet på forhånd”, så det eneste man skal gøre er at folde den tre gange og lægge den enten i et cover eller i lommen på en ble som absorberende materiale. En prefold kan også foldes på mange andre måder og rundt om barnet som en gammeldags stofble, hvor man så kan holde den fæstnet med f.eks. en snappi.

PUL

PUL står på engelsk for polyurethane laminate. Gennem nogle kemiske processer lamineres det fast til overfladen af et stykke stof, så det bliver vandafvisende. De anvendte kemikalier er for længst væk inden det færdige produkt kommer på babys hud. Det er den mest anvendte metode til at gøre moderne stofbleer vandafvisende.

Pusleriet

Dansk forhandler af moderne stofbleer og stof til mor.

Q

R

Responsible Mother

Et litausk stofblemærke.

Ruby Cup

Et firma startet af tre danske kvindelige iværksættere, som producerer genanvendelige menstruationskopper af medicinsk silicone. De er blandt andet kendt for deres “buy one give one” koncept, hvor de donerer en menstruationskop til en kvinde i nød, når man køber en Ruby Cup.

S

SIO

SIO eller Snap In One er et system, som nogle blemærker bruger. Det kan fungere både som en AIO eller en AI2. Et indlæg knappes i en skal og man kan så enten lade det sidde, når det tørre så det rent funktionelt er en AIO eller man kan skifte det eller tage det ud som et AI2 system.

Smart Bottoms

Et amerikansk stofblemærke.

Snappi

En måde at fæstne en gammeldags ble eller en prefold med, så den sidder fast omkring baby. Snappi er et mærkenavn, men der findes forskellige andre mærker, der kan det samme. Idéen er, at man slipper for at bruge en sikkerhedsnål, som ikke er så rar at have i nærheden af en blød lille baby.

Spraypal

Spraypal er egentlig et mærke, men det er også et  begreb især i den engelsktalende bleverden. Det er meget brugt her, at have en spraypal eller lignende ting på badeværelset, som kan bruges til at spraye en beskidt ble med, så den bliver så ren som muligt efter afføring. Det er dog ikke så brugt her i Danmark. 

Jeg har overvejet det, når Kresten begynder på BLW, men ville nok bare nøjes med at købe en bidet sprøjte, som kobles til toilettet. Det er meget billigere og gør jobbet lige så fint. Jeg er bare ikke sikker på, det er nødvendigt.

Staydry

Staydry indlæg er ofte lavet af mikrofiber. Det er dog vigtigt at ren mikrofiber aldrig ligger mod babys hud, da det har små kroge, der kan kradse den sarte hud. Tænk bare på, hvordan en mikrofiber vaskeklud føles, når man rører bed den. Derfor er det ofte microfleece, der ligger mod babys hud i staydry indlæg eller bleer.

Det suger væske hurtigere end bomuld og hemp og overfladen føles tørrere. Så det giver en lidt mere tør følelse mod babys hud. Det kan være en fordel, hvis ens baby får rød numse ved bare den mindste fugt. I forhold til miljøet er det værd at tænke på, at mikrofiber er et kunststof og det indeholder mikroplast, som kommer ud med vandet, når man vasker indlæggene.

T

Thirsties

Et amerikansk stofblemærke.

Totsbots

Et skotsk stofblemærke.

TPU

TPU står på engelsk for thermoplastic polyurethane. Forskellen på TPU og PUL er, at der med TPU bruges der en varmeproces til at laminere stoffet med, så det bliver vandafvisende. Der bruges altså færrest kemikalier og det er derfor en mere miljøvenlig metode end PUL.

Training pants

Training pants eller træningsbukser er til overgangen fra ble til blefri, hvor man gerne vil sikre, at bukserne ikke bliver våde, hvis barnet tisser, men de får den våde fornemmelse. Der er et lille sugende indlæg, men det er ikke en ble. Training pants bruges også af familier, der kører EC.

U

Ulrich Natürlich

Et tysk firma, der producerer økologiske vaskemidler og rengøringsmidler særdeles godt egnet til blevask.

Urtegaarden

En dansk virksomhed, der producerer lækre økologiske hudplejeprodukter til både store og små. De sælger også lanolin til uldblebukser.

V

W

WeeCare

Et dansk stofblemærke.

Wetbag

En wetbag er en pose, hvor indersiden typisk er lavet af PUL og derfor er posen vandtæt. Den kan bruges til at opbevare beskidte stofbleer, men en ren wetbag kan også bruges til at opbevare rene bleer, når man f.eks. er på tur. De fås i mange forskellige størrelser og også til forskellige funktioner. Der findes små wetbags, der kan bruges til mors beskidte stofbind og store wetbags kaldet “pail liners”, der er idéele til en blespand eller stor skraldespand ved siden af puslepladsen. 

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

0